Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-09@02:01:22 GMT

کشف نخستین مهاجر بین ستاره‌ای در منظومه شمسی

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۸۷۲۴۷

ماهنامه انجمن نجوم سلطنتی با انتشار اطلاعیه‌ای خبر از کشف نخستین مهاجر دائمی شناخته‌شده در منظومه شمسی داده‌ است. این سیارک، که در حال حاضر در مدار مشتری قرارگرفته، نخستین سیارک شناخته‌شده‌ای است که از یک منظومه ستاره‌ای دیگر وارد منظومه شمسی شده‌ است. آفتاب‌‌نیوز :  Oumuamua که پیشتر آخرین مداخله ­گر بین ستاره‌ای نام گرفت و در سال 2017 تیتر اخبار را به خود اختصاص داد، تنها یک مسافر در حال عبور از منظومه شمسی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این درحالی است که سیارک اخیر کشف شده با نام (514107)   BZ509-2015 اقامت طولانی مدتی در این منظومه دارد.
همه‌ی سیارات و اکثریت عمده دیگر اجرام موجود در منظومه شمسی حرکتی منظم و در یک جهت به دور خورشید دارند. با این وجود BZ509 2015 رفتاری متفاوت پیشه کرده و در مداری که به عنوان مدار بازگشتی شناخته می‌شود، در جهت مخالف حرکت می‌کند.
دکتر فتحی نامونی، نویسنده مسئول و سرپرست پژوهش در این‌باره می‌گوید: «علت چرخش خلاف جهت این سیارک با وجود حرکت روی مدار چرخشی مشترک با سیاره مشتری تاکنون ناشناخته بوده‌ است. لازم به ذکر است که اگر سیارک BZ509 2015 بومی منظومه ما بود، با توجه به ماهیت ابرگازی و غباری این منظومه می‌بایست رفتاری همانند سایر سیارات و سیارک‌های دیگر را داشته و در همان جهت چرخش استاندارد منظومه حرکت کند».
تیم پژوهشی برای ردیابی مکان BZ509 2015 در زمان تولد منظومه شمسی، یعنی حدود 4.5 میلیارد سال پیش و در عصری که شکل‌گیری سیاره به اتمام رسید، از روش شبیه‌سازی استفاده کرده است. این شبیه‌سازی نشان داد که BZ509 2015 همواره در همین جهت حرکت می‌کرده و بنابراین نمی‌تواند متعلق به منظومه شمسی باشد.
دکتر هلنا مورایس، عضو دیگری از این تیم می‌گوید: «مهاجرت سیارک‌ها از دیگر منظومه‌­ها عموماً به این دلیل رخ می‌دهد که خورشید در ابتدا در یک خوشه ستاره‌ای فشرده، جایی که هر ستاره منظومه‌ی سیارات و سیارک‌های خودش را داشت شکل گرفته است. نزدیکی زیاد ستاره‌ها، به کمک نیروهای گرانشی سیارات، موجب می‌شوند تا این منظومه‌ها بتوانند سیارک‌ها را جذب کرده، دور کنند و یا آن‌ها را از یکدیگر بگیرند.»
به گزارش ایسنا به نقل از ماهنامه انجمن نجوم سلطنتی،کشف اولین سیارک مهاجر دائمی در منظومه شمسی می‌تواند دستاوردهای مهمی برای حل مسائل بازشکل‌گیری سیارات، تکامل منظومه شمسی و منشا حیات با خود به همراه داشته باشد.
گفتنی است درک این  مسئله که  BZ509 2015دقیقا چگونه و چه زمانی در منظومه شمسی جای گرفته است، سرنخ‌هایی درباره جزئیات ایجاد خورشید و همچنین غنای بالقوه‌ی محیط اولیه‌ زندگی ما، با چنین اجزاء ضروری برای پیدایش حیات بر روی آن را فراهم می‌آورد.

کد خبر: ۵۲۴۷۴۹ تاریخ انتشار: ۰۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۰:۵۵

منبع: آفتاب

کلیدواژه: منظومه شمسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۸۷۲۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشف اتفاقی شهاب‌سنگ در ایران؛ قطعه‌ای زیبا از هسته یک سیاره را ببینید | تصویر

 مسعود کیانی، پژوهشگر و محقق زمین شناسی و مدیر موسسه گوهرشناسی و شهاب سنگ شناسی واحد فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه خوارزمی، درباره نتیجه یک آزمایش بر روی نمونه شهاب سنگی گفت: شهاب سنگ قطعاتی از اجسام فضایی مانند سیارات، سیارک ها و ستاره های دنباله دار هستند که در فضا سرگردان بوده و روی یک سیاره یا سیارک فرود می آیند. این سنگ ها دارای انواع مختلفی بوده که در چهار نیم میلیارد سال قبل شکل گرفته است و بدون هیچ تغییر شیمیایی قابل توجه ای در فضا در حال حرکت هستند که به آنها شهاب واره می گویند. هنگامی که این سنگ ها بر روی زمین سقوط می کنند به آنها شهاب سنگ گفته می شود.

براساس گزارش ایسنا، وی در ادامه به کشف جدید پژوهشگران اشاره کرد و گفت: اخیرا فردی از یکی روستاهای استان لرستان قطعه ای از یک نمونه سنگ فلزی که دارای چگالی بالا و جذب آهن ربای قوی بوده را به موسسه گوهرشناسی کیپا (کیانپارس) ارسال کرد. با توجه به مشکوک بودن این سنگ از نمونه ارسالی با استفاده از مقاطع میکروسکوپی و نمونه های شیمیایی آنالیز شده توسط میکروسکوپ الکترونی دانشگاه خوارزمی تهران این سنگ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

این محقق تصریح کرد: در این آزمایشات تخصصی و دقیق مشخص شد این نمونه با توجه به وجود بافت ویدمن اشتاتن(بافت مخصوص شهاب سنگ های آهنی) و درصد آهن و نیکل بالا یک قطعه شهاب سنگ آهنی است. در نمونه آزمایشی میزان خلوص آهن بالای نود درصد و مقدار نیکل حدود ۸ درصد است.

وی بیان کرد: طی مطالعات تکمیلی مشخص شد این شهاب سنگ مربوط به هسته یک سیاره یا سیارک بوده که طی برخوردهای فضایی بین اجرام فضایی متلاشی شده و قطعاتی از آن در فضا فاصله زیادی را طی کرده و سپس در سرزمین ایران فرود آمده است.

دیگر خبرها

  • شاید حیات بیگانه در حلقه‌های زحل یا مشتری پنهان شده باشد
  • تصویر حیرت‌انگیزی که واقعیت منظومۀ شمسی را نشان می‌دهد
  • احتمالا در آشوب‌های اولیه منظومه شمسی، مشتری در تشکیل ماه موثر بود
  • کمربند کویپر و ابر اورت: لبه‌های منظومه شمسی!
  • بریس لیونل مسی در برابر تیم گواردیولا؛ برتری 3-0 بارسلونا مقابل بایرن مونیخ (لیگ قهرمانان اروپا - 6 می 2015)
  • بهترین‌ عملکرد اولیویه ژیرو در گلزنی در مسابقات لیگ از فصل ۲۰۱۵/۱۶
  • چرا مشتری ۷۹ قمر دارد ولی زمین فقط یکی؟
  • سیاره مشتری ممکن است عامل وجود ماه زمین باشد
  • کشف اتفاقی شهاب‌سنگ در ایران؛ قطعه‌ای زیبا از هسته یک سیاره را ببینید | تصویر
  • این فناوری زمین را از گزند سیارک ها حفظ می کند